staj

4.Kısım - Staj

Genel olarak:

Madde 15 � (Değişik: 30/1/1979 - 2178/4 md.)

Avukatlık stajı bir yıldır. Stajın bu kısmında yer alan hükümler uyarınca ilk altı ayı mahkemelerde ve kalan altı ayı da en az beş yıl kıdemi olan (bu beş yıllık kıdem hesabına Kanunun 4 üncü maddesinde yazılı hizmette geçen süreler de dahildir.) bir avukat yanında yapılır.

Stajın hangi mahkeme ve adalet dairelerinde, ne surette yapılacağı yönetmelikte gösterilir.

Aranacak şartlar :

1.Bölüm - Amaç, Kapsam ve Dayanak

Amaç

Madde 1 ? Bu Yönetmelik, 19/3/1969 tarihli ve 1136 sayılı Avukatlık Kanununun uygulanması amacıyla düzenlenmiştir.

Kapsam

1.Bölüm - Amaç, Kapsam ve Dayanak

Amaç

Madde 1 ? Bu Yönetmeliğin amacı; bu Yönetmelik kapsamında olanların, iş elde etmek için reklam sayılabilecek her türlü girişim ve eylemde bulunmalarının önlenmesidir. Avukatların mesleklerini özen, doğruluk ve onur içinde yerine getirmelerini, avukatlık sıfatının gerektirdiği saygı ve güvene yakışır şekilde hareket etmelerini, yargılama faaliyetindeki yerlerini ve işlevlerini olumsuzlaştıracak ve yargının görünümünü bozacak davranışlardan kaçınılmasını sağlamaktır.

Kapsam

6.Bölüm - Çeşitli Hükümler

Meslek Kurallarına Uyma Yükümlülüğü

Madde 25 ? Stajyerler meslek kurallarına, bu Yönetmelik ve Barolar tarafından çıkarılacak iç Yönetmeliklere ve Türkiye Barolar Birliği ilke kararlarına uymakla yükümlüdürler.

Kimlik Belgesi

Madde 26 ? Staj listesine yazılan stajyere Barosunca, Türkiye Barolar Birliği tarafından tek tip olarak bastırılan seri numaralı resimli Stajyer Avukat Kimlik Belgesi verilir. Staj bitim belgesinin verilmesi ya da staj listesinden silinme hallerinde verilen kimlik geri alınır.

Dosya Tutma Yükümlülüğü

5.Bölüm - Staj Eğitimi

Baronun Staj Eğitim Görevi

Madde 22 ? Her Baro, kendi örgütsel oluşumu içinde, stajyerin, özgür, bağımsız, meslek ilkelerine bağlı, uygulamada karşılaştığı sorunları hukuk devleti ilkelerine ve hukukun üstünlüğü kurallarına uygun olarak çözümleyebilecek, adil ve etkin bir yargılamaya ulaşmak amacıyla yargının kurucu bir öğesi olarak görev yapan avukatlar yetiştirmek için staj eğitimi çalışmaları yapar.

4.Bölüm - Avukat Yanında Staj

Avukat Yanında Staj

Madde 14 ? Avukatlık stajının kalan altı ayı, staj yapılan Baro levhasına kayıtlı, meslekte en az beş yıl kıdemli (bu beş yıllık kıdem hesabına Avukatlık Kanununun 4 üncü maddesinde yazılı hizmette geçen süreler dahildir) ve bağımsız bürosu olan bir avukat yanında yapılır. Avukatlık ortaklıklarında, bu Yönetmelikteki koşulları taşıyan ortak avukat bulunması halinde staj yapılabilir.

Engel Durumlar

3.Bölüm - Mahkemelerde Staj

Mahkemelerde ve Adalet Dairelerinde Staj

Madde 11 ? Stajyer listesine kaydı kesinleşen aday, Baro bölgesindeki ağır ceza mahkemelerinden hangisinde staj yapmak istiyorsa, Barodan alacağı belge ile o yer Adalet Komisyonu Başkanlığına başvurur.

Staj Sıra ve Süreleri

Madde 12 ? Mahkeme ve adalet dairelerinde staj, aşağıdaki sıra ve sürelerde yapılır;

a) Cumhuriyet Savcılıklarında bir ay,

b) Ağır Ceza Mahkemesinde bir ay,

c) Asliye Ceza Mahkemesinde onbeş gün,

d) Sulh Ceza Mahkemesinde onbeş gün,

e) Sulh Hukuk Mahkemesinde onbeş gün,

Avukatlık Staj Yönetmeliği

Türkiye Barolar Birliği Avukatlık Staj Yönetmeliği

*
Resmi Gazete Tarihi: 19.12.2001
*
Resmi Gazete Sayısı: 24615

Altı Bölümde İncelenecektir..

5.Bölüm - Kredinin Durdurulması ve Kesilmesi

Durdurma Nedenleri

Madde 15 ? Stajyerin, Avukatlık Kanununun olanak tanıdığı durumlar nedeniyle stajına ara verdiği hallerde, bu durum Barosu tarafından Türkiye Barolar Birliğine bildirilir ve stajyere yapılan kredi ödemeleri durdurulur. Engelin kalkmasından sonra ödemelere kaldığı yerden devam edilir.

Kredinin Kesilme Nedenleri

Madde 16 ?(Değişik:RG-03/07/2002-24804)

4.Bölüm - Stajyerin Krediden Yararlandırılması

Kredi Başvurusu

Madde 9 ? (Değişik:RG-22/10/2005-25974)

Krediden yararlanabilmek için herhangi bir baronun staj listesine yazılmış olmak ve stajyerin, ailesinin mal varlığı ve aylık gelir durumuna göre, ailesinin katkısıyla stajını yapamayacak mali durumda olması gerekir. Kredi almak isteyen stajyer, kredi başvuru formunu doldurarak diğer belgelerle birlikte listesine yazılı olduğu baroya başvurur.

Baro, başvuru dosyasını Türkiye Barolar Birliğine ivedilikle gönderir.

Başvuruya Eklenecek Belgeler

3.Bölüm - Kredi Miktarının Belirlenmesi

Kredinin Miktarı

Madde 8 ? (Değişik birinci fıkra:RG-22/10/2005-25974) Her yıl Ocak ayında, staj kredi fonundan stajyerlere verilecek kredinin miktarı, Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulunca belirlenir. Miktarın belirlenmesinde; barolarda staj yapan stajyerlerin sayısı, fonda toplanan para miktarı göz önünde bulundurulur.

1.Bölüm - Genel Hükümler

Kapsam

Madde 1 ? Bu Yönetmelik; avukat stajyerlerine Türkiye Barolar Birliğince verilecek kredinin ilke ve koşulları ile dağıtım esaslarını kapsamaktadır.

Amaç

Madde 2 ? Bu Yönetmeliğin amacı; kredinin ilke ve koşulları, kimlere verileceği, miktarı, geri ödeme şekli, geri ödemeden gelen paralar ile kredi ödemelerinden sonra arta kalan miktarın avukatlara destek ve meslekte gelişmeyi sağlamak için Barolar ve Türkiye Barolar Birliği arasında dağıtım ve kullanım esaslarının belirlenmesidir.

Hukuki Dayanak

Staj Kredi Yönetmeliği

Türkiye Barolar Birliği Staj Kredi Yönetmeliği

Sekiz Bölümde İncelenecektir.